Veilig surfen op het internet

De garantie van het groene slotje.

In't kort

Wil je werken met gevoelige zaken zoals bankgegevens en wachtwoorden op het internet? Kijk dan eerst na of er een groen slotje staat in de adresbalk. Die zorgt ervoor dat andere mensen niets onderscheppen en dat je zeker met de echte website werkt.

Hieronder zie je het groene slotje van In't kort. Hier surf je dus veilig! Het groene slotje van In’t kort

In't lang

Tegenwoordig kan je veel doen vanuit je zetel: het nieuws lezen; mailtjes sturen; schoenen bestellen; bankoverschrijvingen invullen; noem maar op. Veel van die zaken bevatten echter gevoelige informatie zoals jouw bankgegevens en wachtwoorden.

Wanneer je op jouw computer surft naar een website moet je een adres ingeven in de vorm van “http://intkort.be” of “https://intkort.be”. Daarbij staat de “http” voor Hyper text transfer protocol, oftewel een methode om tekst te versturen over het internet. Die subtiele “s” voegt nog de term “Secure” toe om aan te duiden dat het veilig is. Wanneer die er niet bij staat, dan kan de inhoud van de webpagina gelezen worden door iedereen. Voor de meeste websites maakt dat waarschijnlijk niets uit, maar het is wel aannemelijk dat je jouw banksaldo niet graag prijsgeeft.

Handig! Maar hoe werkt het?

Bij het surfen naar een webpagina zijn er twee computers in het spel. De computer die de webpagina heeft en de computer die de webpagina wilt. Dit artikel dat je nu aan het lezen bent staat op mijn computer. Voordat ik het verstuur naar jou wil je nakijken of ik wel degelijk de enige echte https://intkort.be ben. Om dat te controleren vraag je eerst mijn elektronisch paspoort. Je computer kijkt na of de gegevens kloppen. Indien er iets niet in orde is, krijg je dit eng scherm te zien.

Website met een ongeldig elektronisch paspoort.

Als alles wel in orde is, wordt de webpagina verstuurd. Vooraleer die verstuurd wordt, zet de computer die de webpagina heeft er een elektronisch slot op dat enkel de computer die het wil lezen kan openmaken. Zo kan niemand anders de inhoud lezen. Let wel op, het groene slotje beveiligt enkel de communicatie tussen jij en de server. Als de server zelf alle informatie zou lekken zou het niet helpen.

Tot zover de uitleg over veilig surfen op het internet. Indien je nog vragen hebt, mag je me altijd mailen via sebastiaan@intkort.be of een bericht achterlaten in de commentaarsectie hieronder. Veel (veilig) surfplezier!

Bronnen en extra informatie